Skip to main content

Warmtepomp nodig?

Onafhankelijk advies!

Advies over warmtepompen

Een goed totaal advies bij aanschaf van een warmtepomp is essentieel om teleurstellingen en hoge energie nota’s te voorkomen te voorkomen.
Bij aanschaf van een kostbare warmtepomp installatie is het essentieel om goed te worden voorgelicht en te worden geadviseerd om zo onverwachte teleurstellingen te voorkomen. Met onze ervaring op het gebied van ‘duurzaam’ verwarmen hebben wij inmiddels al meer dan 15 jaar ervaring en weten als geen ander een juiste en naar wens gerealiseerde installatie te ontwerpen en te realiseren.

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp is een apparaat dat de energie uit lucht, water of bodem omzet naar warmte voor verwarming en tapwater. Omdat warmtepompsystemen weinig tot geen fossiele brandstoffen gebruiken is hun milieubelasting erg laag. Tegelijk is het rendement van deze manier van je huis verwarmen enorm hoog. Het is dan ook een van de meest duurzame manieren om je huis te verwarmen en je warm water te regelen. Warmtepompen gaan bij een juist geselecteerd product zeker vijftien jaar mee, zeker zo lang als een CV-ketel, en vereisen minder onderhoud. Er zit wel een minpuntje aan. Ze zijn behoorlijk duur in aanschaf. Maar door de huidige lage rente op bijvoorbeeld de spaarrekening en door een goed advies kunnen deze kosten tot een minimum beperk worden en toch een goed rendement worden behaald.

Warmtepompen soorten en types

Warmtepompen voor woningen kun je grofweg indelen in vier categorieën. Lucht-lucht, lucht-water, grond-water en water-water. Welke soort warmtepomp je het beste kiest hangt niet alleen af van je budget maar ook van het type woning en de omgeving waar je woont. Bij een grond-water systeem is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je over een bepaald grondoppervlak beschikt om de warmte die zich in de aarde bevindt te kunnen benutten, verder is het zo dat niet overal in Nederland gebruik mag worden gemaakt van aardwarmte (waterwingebieden). In het kort:
 • Water - water
  Deze warmtepomp maakt gebruik van een ‘open bron’, grondwater wordt uit de bodem opgepompt, energie wordt onttrokken en het ‘koudere’ water wordt op een andere plaats weer in de bodem teruggebracht.
 • Brine - Water
  Deze warmtepomp, wat vaak precies hetzelfde toestel is als de water-water warmtepomp onttrekt energie uit de bodem middels een gesloten bron. We spreken over ‘brine’ omdat door een gesloten systeem water met een antivries toevoeging (glycol) wordt rond gepompt. Maar er zijn bij dit type ook andere bronnen mogelijk dan buizen in de bodem: Oppervlakte water, PVT – panelen, warmte winmuren, en meer.
 • Lucht - Water
  Deze warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht, middels een ventilator wordt lucht over een platenwisselaar (verdamper) gezogen of geblazen, uit deze lucht wordt energie onttrokken in de verdamper. Als nadeel wordt vaak het geluid van de ventilator genoemd alsook het moeten ontdooien van de verdamper wat bij buitentemperaturen kouder dan 6 graden kan voorkomen.
 • Lucht - Lucht
  Deze warmtepomp haalt net als de lucht/water energie uit de buitenlucht en geeft deze ook weer af als lucht. Buiten blaast (bij verwarmen) de ventilator lucht over de verdamper en binnen is een ventilator die lucht over de condensor verplaatst.
 • Ventilatielucht - Water
  Deze warmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht van het gebouw, meestal wordt hiermee tapwater verwarmt. Verwarmen kan echter ook, alleen zal er vaak een extra hulpbron moeten zijn met andere warmte als toevoeging. Een ventilatielucht warmtepomp die alleen tapwater verwarmt noemen we ook wel ‘ warmtepompboiler’.
zonnepanelen
warmtepomp installatie

Welke warmtepomp moet je kiezen?

Er is erg veel keus, maar dit zijn de opties, in volgorde van beste keus:
1: Modulerende of aan/uit brine/water warmtepomp voor bodemenergie

Dit is eigenlijk de beste keus. De modulerende heeft het hoogste rendement.

 • Voordeel: lager in aanschaf en een goed rendement.
 • Nadelen: iets minder rendement dan een bodem-warmtepomp en geen (gratis) passieve koeling (de meeste kunnen wel actief koelen maar dat kost veel meer energie dan passief koelen).
2: Lucht/water warmtepomp (modulerend)
 • Voordeel: lager in aanschaf en een goed rendement.
 • Nadelen: iets minder rendement dan een bodem-warmtepomp en geen (gratis) passieve koeling (de meeste kunnen wel actief koelen maar dat kost veel meer energie dan passief koelen).
  Buiten staat een buitenunit met ventilator welke geluid maakt welke behoorlijk wat ruimte inneemt, maar hier zijn mooie oplossingen voor, informeer naar de mogelijkheden.
3: Bivalent Warmtepomp + ketel
 • Voordeel: minder investeringskosten
 • Nadeel: toch nog aardgas nodig
4: Ventilatielucht warmtepomp
 • Nadeel: De hoeveelheid ventilatielucht is doorgaans niet toereikend om met een goed rendement uw woning te kunnen verwarmen zonder bij te verwarmen (elektrisch element voor bijverwarming). Dit type is met namen bedoeld voor kleine appartementen.

** U ziet er is keuze genoeg, bovenstaand lijstje heeft als uitgangspunt het gunstigste energieverbruik. De werkelijke keuze hangt natuurlijk van veel factoren af, we noemen er enkele:

 • Wat voor type woning heeft u, hoe goed is deze geïsoleerd
 • Welk bedrag kunt u investeren
 • Mag er in uw omgeving energie uit de bodem worden onttrokken
 • Is er een goede plaats voor de buiten-unit bij een lucht/water toepassing
 • Welk tapwater comfort wenst u

De juiste keuze voor u is een afweging die u zelf maakt, om deze keuze te vergemaklijken kunnen wij daar een helpende hand bij bieden.

Wat bespaar je met een warmtepomp?

Omdat de warmtepomp, in tegenstelling tot een traditionele CV-ketel, vooral draait op stroom in plaats van gas, neemt je gasverbruik ook aanzienlijk af of kan zelfs helemaal vervallen/gas loos zijn. Het kan je, voor een gemiddelde eengezinswoning en met huidige gasprijs aardig wat gas/kosten besparen. En gas zal naar verwachting alleen maar duurder worden.
Je elektriciteitsverbruik zal dus wel stijgen als je een warmtepomp inschakelt voor je verwarming, maar per saldo en afhankelijk van het rendement van een warmtepomp (COP) ben je goedkoper uit. Bovendien spaar je het milieu, omdat je je eigen CO2-uitstoot flink reduceert. Wanneer je groene stroom gebruikt is er zelfs helemaal geen sprake van CO2-uitstoot van het warmtepomp-deel.

Subsidies

Er zijn ook subsidies verkrijgbaar. Hierover zullen wij tijdens een advies gesprek dieper op in gaan.